2024. április 14., vasárnap  |  Ma Tibor napja van.
Fővárosi Német Önkormányzat hivatalos oldala
1054 Budapest, Akadémia u. 1.
Tel: 06-1-302-5115

Városlődi Tábor 2021

 Beszámoló a Városlődi Táborról

 

 

 A tábor megvalósítását a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt a NTAB-KP-1-2021/1-000276 számú pályázatunk támogatásával segítette.

Köszönjük a támogatást.

 

 

A támogatott német nemzetiségi táborunk Városlőd településen került megrendezésre, változatos programokkal.

 

A nemzetiségi táborba érkező diákok számára nagyon színes, különféle programokat állítottunk össze.

 

A nemzetiségi élet minden eleme megjelent, úgy, mint:
• nemzetiségismeret
• nemzetiségi hagyományok gyakorlatban való működése, átélése
• zenei és irodalmi (hazai német) ismeretek elsajátítása
• néptáncok megismerése, hagyományos ételek, alapélelmiszerek, szakmák (kötélverő,
fazekas),
• német nyelv gyakorlása, szókincsbővítés.

A táborban minden este vacsora után táncházat tartottunk a Városlődi Rozmaring Tánccsoport táncosainak vezetésével.

 

A TÁBOR további FŐBB ESEMÉNYEI:


A TÁBOR ELSŐ NAPJÁN (2021.06.20.) az érkezés után került sor a 3 csoport kialakítására, amelyeket egy-egy ifi vezetett, mindhárman a Kispesti Deák Ferenc Gimnázium diákjai. Az első napon német nyelvű játékokkal ismerkedtek össze a résztvevők.
Ezen a napon került kihirdetésre a tábori napló verseny, melyet a 2019-es tarjáni hagyományos módon folytattak a gyerekek, amelynek eredményhirdetésére a táborzáró napon (2021.06.26.) került sor. A csoportok által vezetett tábori naplók nagyon színvonalasak, német nyelvű napi beszámolókkal, rajzokkal tarkítottak és érződik belőlük, hogy a diákok örömmel vettek részt a programokon.

 

 

MÁSODIK NAPRA, 2021.06.21-ére szerveztük Városlőd (Waschludt) megismerését, a résztvevő gyerekek Tóni bácsi (Perlaki Antal) vezetésével megismerhették a templomot, a szerzetesek életét, viseletét, hétköznapjait, a kálváriahegyet, a stációk történetét, a kitelepítési emlékművet, ezen keresztül az ott élő svábok nehéz sorsát. A séta során a diákok megismerkedtek Városlőd település történelmével, hagyományaival. Délután utunk a városlődi sváb Tájházba vezetett, ahol Rózsika néni (Blaha Ferencné) az ott lévő bútorok, használati tárgyak, német népviseletek segítségével bemutatta a település múltját és jelenét. Játékos formában bemutatta a gyerekeknek, melyik tárgy mire való, hogyan főztek, sütöttek, mit viseltek a hétköznapokon és az ünnepeken, hogyan nevelték gyermekeiket. A diákjaink pedig feltehették közben kérdéseiket, emlékül magukkal vihették Városlőd térképét, ismertetőket, számos fényképet is készítettek. Táncházzal zártuk a napot, két tánc elemeit tanulhattuk meg, az egyik a Judenpolka, a másik a Sternpolka.
Ezzel készültünk egész héten a péntek esti (2021.06.25.) bemutatóra.

 

A következő napon, 2021.06.22-én került sor Tóni bácsi vezetésével a 6 km-es gyalogtúrára a Bakonyban. A túra során megismerhették a gyerekek a honos növényeket, állatokat, történeteket hallhattak a helyi emberek szokásairól, megízlelhették a medvehagymát, megtudhatták, hogyan gyógyították az emberek a sebeket, diákjaink láthatták, hogyan történt a kőfejtés, az építkezési szokásokról hallhattak, a régi falromokat is megnézhették, a porcelángyár falait is felfedezhették, az üveghuták működését is megismerhették a kirándulás során. Folytatásként a diákok kisebb csoportokra bontva részt vettek a Városlődi Portyán, amely során feladatokat kaptak, melynek célja, hogy a falu sváb jellegzetességeit újra felkutassák, ahol kérdéseket kaptak az adott nevezetességről. Ezt követően este megismerkedtünk a Városlődi Német Nemzetiségi kórussal, közös éneklés mellett új dalokat is tanultunk. Eközben a német nemzetiségi férfi és női viselettel, a ruhadarabok sváb nevével is megismerkedhettek a gyerekek. Este ismét csoportbontásban dolgoztak diákjaink, a kreatív feladat célja egy-egy plakát elkészítése volt a záróestre, sváb jelképek beépítésével, címer, népviselet, templom stb.

 

 

Szerdán, 2021.06.23-án reggel várt minket a kisvonat, mely a környező sváb falvak, Csehbánya, Németbánya (Deutschhütten), Kislőd településekre vitt el bennünket. Megtekinthettük a kitelepítési emlékművet, emlékkápolnát, a vadászmúzeumot, a régi iskolát. A délután folyamán megismerhették a diákok a kötélverés (Seilmacherei) fortélyait, maguk is kipróbálhatták, hogy a „lélek” milyen fontos és hogy egyenletesen hajtsák a kötélverő szerkezetet. A nap ismét táncházzal zárult, a korábban említett két polka alapelemeit már a koreográfiába építve gyakorolhatták a diákjaink.

 

Csütörtökön, 2021.06.24-én Herendre buszoztunk, megtekinthették a gyerekek a Herendi Porcelániumot. A porcelánmúzeum interaktív feladatait a diákjaink önállóan kipróbálhatták, majd 3D-s filmet láthattak a porcelánkészítésről. Ezután betekintést nyerhettek a „kulisszák mögé”, láthatták a porcelánkészítőket munka közben. Délután a megszerzett ismereteket a gyakorlatban is, kipróbálhatták, agyagból rózsát készítettek, majd saját ötleteiket valósíthatták meg diákjaink.

 

AZ UTOLSÓ ELŐTTI NAPON, 2021.06.25-én, pénteken, a sváb konyha volt a központi téma. A sváb tipikus ételeket, alapanyagokat, süteményeket, a svábok heti étrendjét is megismerhették a gyerekek. Mit ettek nehéz időkben, milyen zöldségeket, gyümölcsöket termesztettek, hogyan látták el magukat, milyen süteményeket sütöttek ünnepek alkalmával. A résztvevő diákok kis csoportokban a megszerzett ismereteket egy kvízjátékban dolgozták fel. A verseny eredményhirdetésén minden csapat jutalomban részesült. Délután a német nemzetiségi irodalom kortárs szereplőivel találkozhattak a gyerekek. Arnold Christina tartott színes irodalmi foglalkozást, ahol az írónő műhelymunka keretében játékosan végigvezette őket az alkotás folyamatán. A Neue Zeitung (a német nemzetiség országos hetilapja) főszerkesztője, Johann Schuth látogatta meg a táborozókat, aki az újságírás rejtelmeit mutatta be. Az ifjúsági oldal (Neue Zeitung Junior) különösen fontos szerepet kapott, hiszen az újságok minden nemzetiségi iskolába eljutnak. A foglalkozás keretében a gyerekek újságírói beszámolót készítettek a táborról németül, mi az, ami tetszett, mi az, ami nem tetszett, kritikát is megfogalmazhattak, hogy a beszámolójuk valósághű legyen. Az elkészült írások összefogva valóban megjelennek a NZ Junior oldalain. A gyerekek nagyon élvezték ezt a programot. A záróesten előadták a táborlakók nagy sikerrel előadták a tanult táncokat és a gyerekek által kitalált produkciók is bemutatásra kerültek.

 

 

AZ UTOLSÓ NAPON, 2021. 06. 26-án került sor a táborzárásra valamint a csoportnapló verseny eredményhirdetésére is.
Táborzárás után, fájó szívvel, fáradtan, de rengeteg élménnyel gazdagodva indultunk haza.

 

 

A DIÁKOK EGYBEHANGZÓ VÉLEMÉNYE: Nagyon jó volt, jövőre is jönnének. A programok változatosak
voltak, sok élménnyel lettek gazdagabbak a Budapest 11 különböző kerületéből érkezett gyerekek.

 

Köszönjük, hogy támogatták nemzetiségi táborunkat.

 


Budapester im Iglauer Park 

Ich mag die deutsche Sprache, deswegen bin ich auch in dieses Lager gekommen.

 

 

Etwa 30 Kinder aus elf Budapester Bezirken beteiligten sich am ungarndeutschen Lager, organisiert von der Deutschen Selbstverwaltung Budapest, im Iglauer Park in Waschludt. Vorsitzende Judit Bárkányi sorgte zusammen mit den Abgeordneten Hajni Lelkes und Ildikó Péteri für die Durchführung des einwöchigen Programms „Auf den Spuren unserer Ahnen“. Geholfen haben dabei drei SchülerInnen aus dem Kleinpesther Deák-Gymnasium.


Die Tradition des Lagers in Tarian 2019 weiterführend fand wieder der Wettbewerb Lagertagebuch der drei Gruppen statt. Die Kinder haben ausführlich die örtlichen Sehenswürdigkeiten von Waschludt kennengelernt. Anton Perlaki zeigte ihnen die Kirche, den Kalvarienberg, das Vertreibungsdenkmal und machte auf diese Weise mit der Geschichte und Gegenwart der Ungarndeutschen bekannt. Am anderen Tag leitete er eine sechs Kilometer lange Tour zu Fuß, um Fauna und Flora des Bakonyer Waldes, die Geschichte der Glashütten und der Keramikherstellung zu entdecken. Unter Führung von Rosa Blaha konnten sie im Heimatmuseum einen Einblick in das frühere Leben der Ungarndeutschen gewinnen. Mit der Kleinbahn fuhren die Kinder in die umliegenden Gemeinden Böhmischhütten, Deutschhütten und Kischludt. Ein Besuch in der berühmten Porzellanfabrik Herend, wo auch viele Ungarndeutsche arbeiten, durfte natürlich nicht fehlen. Auf Grund der dortigen Erfahrungen konnten sie am Nachmittag im Lager mit Ton arbeiten und dabei ihrer Phantasie freien Lauf lassen. Sie beschäftigten sich mit den Speisen und den Trachten der Ungarndeutschen. Bei einem Treffen mit der Autorin des Kinderbuches „Wolki und ihre Freunde“, Christina Arnold, wurden sie in die Geheimnisse der ungarndeutschen Literatur eingeweiht. NZ-Chefredakteur Johann Schuth stellte NZjunior vor und ließ die Kinder ihre Meinungen zum Lager niederschreiben. Als Geschenk erhielt jeder das Buch von Georg Wittmann „Schwarze Wolken“. Der tägliche Tanzabend sorgte für gute Unterhaltung und man lernte dabei zwei Choreographien, die Judenpolka und die Sternpolka, die beim Abschlussabend vorgeführt wurden.

 

 


 

 

Meinungen der Teilnehmer:


Dieser Ort ist schön. Die Programme sind gut. Die 6-Kilometer-Tour hat mir aber leider nicht gefallen und ich tanze auch nicht so gerne. Die Arbeit mit dem Ton hat mir aber sehr viel Spaß gemacht. Ich finde das Camp sehr gut. (Mészáros Gréta, Táncsics-Mihály-Grundschule)

 

 

Die Programme waren sehr gut. Die kleine Eisenbahn war super. Das Baden hat mir sehr gut gefallen. Die Mücken im Waschraum waren aber nicht so gut. Die Spaziergänge waren langweilig und ermüdend. Am Donnerstag gab es viel Spaß. Das Lager war aber insgesamt sehr gut. (Perger Izabella und Szeili Nóra)

 

 

Mir hat am besten gefallen, wenn wir bis Mitternacht wach waren. Aber wenn ich müde war, hat mir überhaupt nichts gefallen. Die Touren waren sehr anstrengend, waren aber trotzdem toll. Das Essen war auch sehr lecker. Wir waren in einem Wald, wo es auch ein bisschen kühler war. Was ich nicht so gut fand, dass unser Haus ziemlich klein war. Hier fahren auch sehr viele Züge und es ist immer sehr laut. Zum Glück habe ich sehr viele Freunde gefunden. Ich mag die deutsche Sprache, deswegen bin ich auch in dieses Lager gekommen. Wir haben sehr viel Eis und sehr viel Chips gegessen. Vielleicht haben wir auch paar Kilos zugenommen. (Ivett Ruzicska, Deutsche Nationalitäten-Grundschule Újlak-Straße)

 

 

Ich finde das Lager sehr gut, da wir sehr viele Ausflüge gemacht haben. Manchmal war es aber zu warm. Mir haben die Züge, die wir gesehen haben, sehr gefallen. Das Mittagessen war sehr lecker. Am Abend gab es aber viele Mücken. (Csongor und Máté, Klebelsberg-Kunó-Grundschule)

 

 

Wir haben tolle Ausflüge in den Wald gemacht, wo wir ungefähr eine Entfernung von 6 Kilometern zurückgelegt haben. Wir sind nach Herend gefahren. Frau Rózsika hat das Heimatmuseum aus dem 18. - 19. Jahrhundert gezeigt. András und Feri haben uns viel von den Sternen erzählt. Wir sind in die Kirche gegangen und haben viel von den Ungarndeutschen erzählt bekommen. Wir haben auch tolle Armbänder gemacht und das Mittagessen war auch sehr lecker. Die Baumhäuser sind auch nicht so schlecht. (Regi, Dorka und Panna, Deutsche Nationalitäten-Grundschule Attila József)

 

 

Das Camp ist super und das Essen ist auch lecker. Ich bin aber von den Touren etwas müde. Ich fand die auch ein wenig langweilig. Hier ist aber ein schöner und großer Wald. Die anderen Kinder sind auch nett. Das Dorf, wo wir uns aufhalten, ist ruhig und freundlich. (Árven Botos, Deutsche Nationalitäten-Grundschule Pestszentlőrinc)

 

 

Wir machen viele Programme, aber wir haben auch viel Freizeit. Mir hat die kleine Eisenbahn am besten gefallen. Jeden Abend haben wir ein Tanzhaus. Wir lernen neue Freunde kennen und lachen viel mit unseren Zimmerfreunden. Tante Judit ist sehr nett und Tante Hajni macht unsere Haare schön. Tante Ildi ist auch sehr hilfsbereit. Das Essen könnte aber besser sein und hier sind ziemlich viele Zecken. (Olívia Orbán-Fogarassy und Zita Zemmel, Franz-Erkel-Grundschule Kleinpesth)

 

Die Organisatoren bedanken sich bei der Leiterin des Iglauer Parks, Monika Kiss, für ihre vielseitige Hilfe bei der Durchführung des Lagers und beim Ministerpräsidium und dem Bethlen-Gábor-Fondsverwalter (NTAB-KP-1-2021/1-000276) für die finanzielle Förderung.


 

Foto: I. F.

 Fővárosi Német Önkormányzat hivatalos oldala
1054 Budapest, Akadémia u. 1.
Tel: 06-1-302-5115