2024. május 28., kedd  |  Ma Emil napja van.
Fővárosi Német Önkormányzat hivatalos oldala
1054 Budapest, Akadémia u. 1.
Tel: 06-1-302-5115

Német Óvoda és Iskola Egyesület

Jubileumi közgyűlésen emlékezett meg a Német Óvoda és Iskolaegyesület/Förderverein für Deutsche Kindergaerten und Schulen alakulásának évfordulójáról 2018. október 26-án az Egyesület székhelyén, az Akadémia utában.

Bajtainé Mayer Éva elnök köszöntötte a megjelenteket, közöttük az alapítókat.

 

Az Egyesület azzal a céllal alakult, hogy támogassa a német nemzetiségi óvónők és tanítók, tanárok képzését és továbbképzését Budapesten és Pest megyében. Alakulásakor egyre másra indult  a budapesti kerületekben a nemzetiségi nevelés és oktatás, de kevés volt a képzet óvónő.  Így a soproni Benedek Elek Óvónőképző Főiskola kihelyezett tagozataként, a Fővárosi Német Önkormányzat  egyhangú támogatásával   indult a már dolgozó pedagógusok képzése: tíz év alatt mintegy 143 óvónő vehette át  német nemzetiségi óvónői diplomáját, melyet munkájuk mellett az Akadémia utcai oktatáson szereztek meg. Talabér Erzsébet, Szauer Ágnes, Tauber Ferenc, Heves Ferenc  oktatták őket.

 

A továbbképzések, a kül- és belföldi tanulmányutak fáradhatatlan szervezője Láng Marika, az egyesület motorja. Idén novemberben Grazba  szervez utat a hagyományos Interpaedagogoka oktatási vásárra. Tavalyi Zahlenland/A számok világa többnapos továbbképzése nagy siker aratott a pedagógusok körében.


Az ünnepi műsorban felléptek a Naturkinder óvodások a II. kerületből, a Pannónia Általános Iskola 3/b. osztályos tanulói Budapest XIII. kerületéből, Pesterzsébetről Szeili Emma és Czizmadia Bori verset adott elő, majd a Braunhaxler Egyesület dalköre és a Békásmegyeri Krottendorf Egyesület táncosai. Tircsi Richárd  nemzetiségi főosztályvezető előadását a civil szervezetek működéséről és jelentőségéről a hazai német közösség életében nagy érdeklődés kísérte. A rendezvény jó hangulatú beszélgetésekkel, emlékezéssel zárult.
 
Bajtai László feltételei 

 

- Német Óvoda és Iskolaegyesület 2018.évi mérlege (letöltés 113 KB)

- Német Óvoda és Iskolaegyesület 2017.évi mérlege (letöltés 117 KB)  

- Német Óvoda és Iskolaegyesület Alapszabálya (letöltés 1.77 MB)

- Német Óvoda és Iskolaegyesület 2016. évi elszámolása (letöltés 123.38 KB)

- Német Óvoda és Iskolaegyesület közgyülési jegyzőkönyve 2017. március 3. (letöltés 814.92 KB)Fővárosi Német Önkormányzat hivatalos oldala
1054 Budapest, Akadémia u. 1.
Tel: 06-1-302-5115