2024. május 28., kedd  |  Ma Emil napja van.
Fővárosi Német Önkormányzat hivatalos oldala
1054 Budapest, Akadémia u. 1.
Tel: 06-1-302-5115

Gyógynövényszentelés és Kórustalálkozó 2023.

 A programról

 

Minden évben augusztus 15-én ünnepeljük Szűz Mária mennybemenetelét, mely egyben a gyógynövények megszentelésének ünnepe is. Ebben az évben – tekintettel arra, hogy hétköznapra esett az ünnep, előtte lévő vasárnap – augusztus 13-án került sor a megemlékezésre.

 

 

 Dr. Galambossy Endre plébános úr javaslatára a gyógynövényszentelést és a vele egybekötött egyházi kórusok találkozóját összekötöttük az egyházközség hagyományos vasárnapi Istentiszteletével.

 


A kórusok, saját népviseletükbe öltözve reggel 9.00 órára érkeztek. A beéneklés után a templom első soraiban foglaltak helyet, mert már jöttek a hívők, akik a szentmisén, illetve a kórusok koncertjén is részt akartak venni. A szentmise kezdete előtt már tömve volt a templom, hiszen nemcsak a kerületből, de egész Budapestről és a szomszédos településekről is érkeztek vendégek a wekerlei Munkás Szent József templomba. Közben a templomkertbe is felállították standjaikat a meghívott gyógynövényesek. Volt aki szárított gyógynövényeket, mások gyógynövényekből készült krémeket, illetve lekvárokat, italokat, vagy teákat hozott.
Ami meglepetés volt, hogy sokan hoztak különböző gyógynövényt – élőt és szárítottat is a szentelésre (tehát sokan emlékeztek még a hagyományra).

 

 

A Kispesti és Fővárosi Német Önkormányzat 100 db hagyományos gyógynövénybokrétát (darabonként 7 különböző gyógynövény) készített, melyeket a 2 pap a szentmisén megszentelt és megáldott. A ceremónia két nyelven – németül és magyarul – folyt. A szentmise végén kerültek kiosztásra a gyógynövénybokréták. Sajnos nem jutott mindenkinek, mivel csak 100 db-t készítettünk.

 

 

Nagy igény mutatkozott arra is, hogy a koncerten is részt vegyenek a megjelentek. A kórusok Mária énekeket énekeltek németül, illetve latinul. A koncert végén az oltár előtt az összes kórus felsorakozott és a Rosmarin Kórus vezetőjének, Csőváriné Gurubi Judit vezényletével közösen énekelte el „Mit frohem Herzen” című templomi éneket, melyet a résztvevő kórusoknak előre megküldtünk.
A hallgatóság köréből többen bekapcsolódtak a közös éneklésbe.
A koncert után a kórustagokat és a szervezőket megvendégeltük (kb. 140 ember).
A templomkertben a gyógynövényesek is elégedettek voltak, sok érdeklődő és vásárló volt.
Összességében elmondható, hogy egy jól sikerült rendezvény volt sok résztvevővel.

 


Köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezeló Zrt. támogatását, hogy a NKUL-KP-1-2023/3-000524 projekt sikeresen megvalósulhatott a 400 ezer Ft támogatásnak köszönhetően!

 Fővárosi Német Önkormányzat hivatalos oldala
1054 Budapest, Akadémia u. 1.
Tel: 06-1-302-5115